Markalar Pandemi Sürecinde Neler Yapıyor: Hızlı Moda Hızını Kesmedi

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Pandemi birçok iş kolu gibi moda sektöründe de köklü değişimlere yol açtı. Dünya çapında mağaza ve AVM’lerin kapanması, kapanmasa bile insanların dışarı çıkmak istememesi markaları dijitalleşme yatırımlarına teşvik etti. Hızlı moda markaları pandemi döneminde ne kadar zarara uğradılar ve ne gibi önlemler aldılar? En merak edilen 5 hızlı moda markasının salgın dönemi kriz yönetimini sizler için derledik.

Inditex

Zara
Fotoğraf / Jan Antonin Kolar

Zara, Massimo Dutti, Bershka gibi markaları bünyesinde barındıran ve pandemi nedeniyle mart ve nisan aylarında 7500 mağazasının sadece 965’ini açabilen Inditex, 409 milyon Euro zarar ettiğini açıkladı. Bu şirketin tarihindeki ilk zarar beyanı olma özelliğini taşıyor. Tüketicilerin mağazalar açıldığında da eskisi kadar alışverişe çıkmadıklarını ve pandemi sürecinde online satışlarda %95’lik bir büyüme yakaladıklarını belirten Inditex, önümüzdeki 2 yıl içinde 1200 mağazasını kapatma kararı aldı. 1 milyar dolarlık fonu online satış platformlarına yatırım olarak kullanacaklarını belirttiler.

H&M

H & M
Fotoğraf / Sei Kakinoki

H&M Türkiye, pandemi hastanelerine 30 bin adet temiz kıyafet desteği sunmasıyla takdir toplamıştı. Peki, globalde neler yaptılar? Dünya Sağlık Örgütü’ne 500 bin dolar bağışta bulunun H&M, mağaza kapanış hızını arttırma kararı aldı. Mağazalarının çoğunun kapalı olması nedeniyle net satışlarında %50 düşüş olsa da, online satışlarını %32 arttırdılar. Bu durum 2020 sonuna kadar 40 mağazalarını kapatma kararı almalarında etkili oldu. H&M CEO’su Helena Helmersson bu kararın çok doğal olduğunu ve değişen tüketici davranışlarına ayak uydurmak gerektiğini belirtti.

Mango

Mango Maske

Mango da Dünya Sağlık Örgütü’ne destek olmak için satışlarının %1’ini COVID-19 fonuna bağışlayacağını duyurmuştu. Sağlık ekipleri için 13 bin adet önlük diken İspanyol moda devi, İspanya’daki hastanelere de 2 milyon maske bağışladı. 28 Mayıs’ta Mango’nun internet sitesi üzerinden yıkanabilir maske satılmaya başlandı. Kadın, erkek ve çocuklara özel farklı tasarımlarla çıkan bu maskeler 10 defa yıkanabiliyor. Bunun yanında bitkisel bazlı dezenfektan jel üreten marka, bu ürününü de internet üzerinden satışa sundu. Tüm mağazaları kapalı olan Mango İspanya’daki çalışanlarının %79’unu ücretsiz izne çıkardı.

GAP

GAP
Fotoğraf / Lan Deng

San Francisco merkezli hazır giyim firması, pandemi dolayısıyla kapalı olan mağazalarının zarar ettiğini açıkladı. Mayıs ayına kadar düşüşün hem online hem de mağazalarda devam ettiğini belirten şirket, mayıs ayında online satışta kâr elde etmeyi başardı. Yılın ilk çeyreği GAP için 932 milyon dolar kayıpla sonuçlandı.

Marks & Spencer

Marks & Spencer
Fotoğraf / Nathon Oski

İngiliz hızlı moda markası Marks & Spencer CEO’su Steve Rowe, tüketicilerin alışkanlıklarının geri dönüşsüz olarak değişmiş olabileceği fikrini ortaya attı. Karantina sürecinde en çok tişört ve havlu satıldığını belirten Rowe, bunu hızlı moda sektörüne bir darbe olarak adlandırıyor. Marks & Spencer yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre %20 daha az kar elde ettiğini açıkladı. Eve servis şirketi olan Ocado’nun %50’sini alan M&S, perakende alanındaki büyümeyi bu yatırım sayesinde gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Evde eşofman ya da pijamayla oturmaya alıştığımız bu günlerde, markalar bize şık alternatifler sunabilmek ve sektörde tutunabilmek için büyük uğraş veriyorlar. Dijitalleşme giderek önem kazanıyor. Uzun yıllardır sektörde olan firmaların bile zarar ettiği bu dönemde daha ne gibi yenilikler görürüz? Sizce tüketici davranışları kalıcı olarak değişti mi?